(Τα βάζεις κάτω...τα μπερδεύεις...και τα βρίσκεις ότι όλα μηδέν)

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΟΥΡΙΚΗ

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ
 Η Δήμητρα Οικονόμου μιλά με το Βαγγέλη Μουρίκη
Πρόθυμος για κουβέντα, ευχάριστος στην παρέα, ντόμπρος, μάγκας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έπαιζε σε μια ακόμη ταινία στη συνέντευξη που μας έδωσε. Ο Βαγγέλης Μουρίκης όμως μας μίλαγε για αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα, για να μας γοητεύσει όπως και το κοινό και τις Κριτικές Επιτροπές. Στη Θεσσαλονίκη εφέτος, με δύο ταινίες και δύο αντίστοιχους πρώτους ρόλους. Βραβεία ερμηνείας στα προηγούμενα φεστιβάλ κινηματογράφου («Απόντες», «Βασιλιάς», του Γραμματικού, «Κήπος του θεού», του Σπυριδάκη)… Φέτος είμαι στην «Αγρύπνια», του Γραμματικού και στην «Ψυχή στο στόμα», του Οικονομίδη, η οποία όμως είναι εκτός διαγωνισμού. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ Λ.Υ:AKOΛΟΥΘΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΚΟΜΑ,’’ΠΑΡΕΕΣ’’,’’ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ’’,’’ΑΤTEMBERG’’,ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ’’,’’ΚΑΘΑΡΣΗ’’,’’ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ’’,’’ΙΣΟΒΙΤΕΣ’’ Κ.Α)
Η συνεργασία με το Γραμματικό;Με το Νίκο είμαστε φίλοι, αγαπάμε πολύ τον κινηματογράφο, δουλεύουμε διάφορα πράγματα μαζί. Συζητάμε τα σενάρια, διαφωνούμε συχνά αλλά καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε, κυρίως για το πώς πλησιάζεις από πλευράς εικόνας κάποιες καταστάσεις. Συνεργαστήκαμε στους «Απόντες», στο «Βασιλιά» , τώρα στην «Αγρύπνια», στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Νυχτολούλουδα» και στην τηλεόραση.
«Αγρύπνια» και ο ρόλος του Ανδρέα…Ο ρόλος είχε από την αρχή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι ήθελε ιδιαίτερη προσέγγιση. Είναι διαφορετικός απ’όσους έχω κάνει ως σήμερα. Είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής του, όσον αφορά στο ποιο δρόμο θα διαλέξει για να ηρεμήσει και προσπαθεί να μηδενίσει τα κοντέρ και να ξεκινήσει απ’την αρχή. Όπως όμως το εννοεί αυτός και όχι με βάση κάποια κοινωνικά πρότυπα και συμπεριφορές. Πριν καν αρχίσει η ταινία έπαψε να είναι αυτό που ήταν κι έγινε ξαφνικά κάτι άλλο. Τραβάει μεγάλο ζόρι, κουβαλάει φοβερή κόπωση και βρίσκεται σε αδράνεια. Αντιπαθής χαρακτήρας, αρχικά, αλλά στη συνέχεια με μια ανατροπή στην οποία τον οδηγούν τα γεγονότα, η οποία ελπίζω ότι περνάει στο θεατή, γίνεται συμπαθής. Το αντίθετο συμβαίνει με τον ιερέα.
Όση ώρα μιλάμε νοιώθω ότι ζεις το ρόλο που περιγράφεις. Τι είναι για σένα ηθοποιός;Όσο καιρό είμαι στο ρόλο, το ζω σωματικά και ψυχικά και δεν τα διαχωρίζω. Ακόμα και τώρα που μιλάμε, είμαι μέσα στο ρόλο γιατί δε θέλω να απαντάω τυπικά σε κάποιες ερωτήσεις. Εφέτος, συνήθως το αποφεύγω, έπαιξα ταυτόχρονα σε δύο ταινίες. «Αγρύπνια» και «Ψυχή στο στόμα». Μπήκα σε δύο διαφορετικούς ρόλους και κατάφερα να τους διαχωρίσω με το να συγκεντρώνομαι διαφορετικά κάθε φορά. Αν προσπαθούσα με παρόμοιες υποκριτικές δραστηριότητες να φέρω πράγματα απ’τον ένα ρόλο στον άλλο, τότε θα τα έφτυνα επάνω στη σκηνή.
Γιατί δεν έχεις ασχοληθεί ως τώρα με το θέατρο; Με ενδιαφέρει και θα το κάνω. Ακούγεται περίεργο για έναν ηθοποιό που δουλεύει δέκα χρόνια αλλά δεν έτυχε ως σήμερα γιατί κάθε χρόνο είμαι απασχολημένος με μία ταινία όπου, εκτός του ότι παίζω, κάνω κι άλλα πράγματα κι αυτό μου τρώει πολύ χρόνο. Επίσης ταξιδεύω πολύ στο εξωτερικό κι ιδιαίτερα στην Αυστραλία όπου έχω σπουδάσει κι έχω πολλούς φίλους τους οποίους βλέπω τακτικά. Εκεί έκανα και την πρώτη μου δουλειά, πρώτος ρόλος σε μεγάλου μήκους της Village Roadshow.
Με την τηλεόραση που έχει τη δύναμη να κάνει έναν ηθοποιό «αναγνωρίσιμο» με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό; Είχα παίξει στο σήριαλ, «Έμμονες ιδέες», του Μανουσάκη. Γενικά δε με φωνάζουν. Ίσως φταίω κι εγώ που είμαι συνέχεια απασχολημένος με άλλα πράγματα τα οποία με ευχαριστούν και δεν έχω τόσο μεγάλη αγωνία για την τηλεόραση όσο για το θέατρο.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Μέχρι τώρα έχεις κάνει κινηματογράφο έξω από το mainstream και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Θα σε ενδιέφερε μια μεγάλη παραγωγή; Δεν έχω πρόβλημα με το mainstream. Έτσι ξεκίνησα στην Αυστραλία, και θα με ενδιέφερε να το ξανακάνω, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μιας και μιλάω καλά δύο ξένες γλώσσες. Προσπάθησα να δω τι γίνεται στον ελληνικό χώρο και γνώρισα κάποιες παρέες που δουλεύουν με λίγα μέσα και πολύ αγάπη κι αγωνία για το σινεμά. Εκεί επέλεξα να δουλέψω. Φυσικά δεν ζω απ’αυτές τις επιλογές αλλά τις γουστάρω.
Τι σημαίνει για σένα ένα ακόμα βραβείο;Πάντα κάτι σημαίνει. Κάνεις μία ιδιαίτερη προσέγγιση, κάποιοι τη βλέπουν, τους αρέσει και την επιβραβεύουν.
Τόσα βραβεία και παρόλα αυτά λίγοι σε αναγνωρίζουν… Ωραίο δεν είναι;
Σου αρέσει; Μια χαρά είναι!!!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΩΣΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ